Hindi Yumurtası ve Besin Değerleri Hindi yumurtası, protein, A ve B sınıfı vitaminleri, demir, fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Tavuk yumurtasına kıyasla boyutu daha büyüktür ve bir hindi yumurtası yaklaşık olarak 1,5 tavuk yumurtasına denktir. Hindi Yumurtasının Yapısı Hindi yumurtaları oval şekillidir ve ağırlıkları 60-75 gram arasındadır. Yumurtanın genişliği 4-5 cm kadardır. Renkleri kırmızımsı ve sarıdır. Kabukları üzerinde lekeler bulunur ve mat bir görünüme sahiptir. Hindi Yumurtasının Kimyasal Bileşimi Hindi yumurtası tahmini olarak 70-90 gram ağırlığındadır. Beyaz, sarı ve bazen çilli olabilen hindi yumurtası, çok parlak olmayan renklere sahiptir ve kısmen oval şekildedir. Yumurta, anne sütü dışında insanın ihtiyaç duyduğu tüm besin ögelerini içeren bir besin türüdür. Yeni bir hayatın özü olarak düşünüldüğünde, besleyici değerinin yüksek olması şaşırtıcı değildir. Hindi yumurtası, düşük enerji içeriğine rağmen çoğu esansiyel besin ögesini yüksek miktarda barındırdığı için "besleyici değeri yüksek" besin olarak tanımlanır. Özellikle çocukların hızlı büyüme ve gelişim çağında, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle çocukların beslenmesinde örnek protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir. Yumurta, tüm besinler içinde en kaliteli proteine sahiptir. Yumurta proteini, insan vücudunda sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınması gereken "esansiyel amino asitler" bakımından yeterlidir ve dengeli miktarlarda bulunur. Sindirilebilirlik oranı yüksektir, neredeyse tamamı vücut açısından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir. Ayrıca, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır. Yumurta proteininin biyolojik değeri %93,7 iken bu oran süt için %84,5, balık için %76, sığır eti için %74,3'tür. Yumurtanın Morfolojik Yapısı Yumurta sarısı, hem miktar hem de kimyasal bileşimi açısından yumurta akından çok farklıdır. Yumurta sarısı %48.7 su, %32.6 yağ, %16.6 protein, %1 karbonhidrat ve %1.1 oranında mineral içerir. Sarı ya da sarı-kırmızı renktedir. Dışta yumurta sarısını yuvarlak olarak tutan saydam ve ince bir zar bulunur. Morfolojik olarak bir yumurta dıştan içe doğru üç ana bölüme ayrılır:
Hindi Yumurtasının Faydaları Yumurta, anne sütü dışında insanın gereksinim duyduğu tüm besin ögelerini içerir. Yeni bir hayatın özü olduğu düşünüldüğünde, besleyici değerinin yüksek olması şaşırtıcı değildir. Yumurta, düşük enerji içeriğine rağmen çoğu esansiyel besin ögesini yüksek miktarda barındırdığı için "besleyici değeri yüksek" besin olarak tanımlanır. Özellikle çocukların hızlı büyüme ve gelişim çağında, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu nedenle gençlerin beslenmesinde örnek protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem verilmelidir. Yumurta, tüm besinler içinde en kaliteli proteine sahiptir. Sindirilebilirliği yüksektir, neredeyse tamamı vücut açısından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir. Ayrıca, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır. Yumurta proteininin biyolojik değeri %93,7 iken bu oran süt için %84,5, balık için %76, sığır eti için %74,3'tür. Hindi yumurtası, besin değeri, yapısı ve kimyasal bileşimi ile özellikle çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutar. Yüksek protein içeriği ve esansiyel amino asitler bakımından zengin oluşu, onu dengeli beslenmenin vazgeçilmez bir parçası yapar. |