Hindi YemekleriHindi Eti ve FaydalarıHindi, tavuksular takımının sülüngiller ailesine ait olan bir kuş türüdür ve özellikle yılbaşı sofralarının vazgeçilmez yemeğidir. Ancak, hindi eti sadece yılbaşı için değil, günlük beslenme rutinine de eklenebilecek bir protein kaynağıdır. Tavuk etine göre daha az yağlı olan hindi eti, antioksidan bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücuda birçok fayda sağlar. Hindi eti, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır. Özel günlerin vazgeçilmezi olan hindi yemekleri, misafirleriniz için de ideal bir seçenek olabilir. Hindi Kavurma
Gerekli Malzemeler
YapılışıHindi eti bol suyla yıkanarak süzülür ve kuşbaşı şeklinde doğranır. Kuru soğan ve yeşilbiber de ufak ufak doğranır. Uygun bir tavanın içine doğranan hindi eti alınır. Tavanın kapağı kapatılarak, hindi eti bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. Daha sonra üzerine sıvıyağ, doğranan kuru soğan ve biber eklenip, kavurmaya devam edilir. Hindi eti istenilen yumuşaklığa ulaştıktan sonra üzerine baharatlar ve tuz ilave edilir. Baharatlarla birlikte birkaç dakika daha kavrularak hindi kavurma ocaktan alınır. Hindi kavurma bulgur ya da pirinç pilavıyla servis edilebilir. Afiyet olsun. Hindi Sote
Gerekli Malzemeler
YapılışıHindi eti küp şeklinde doğranır. Tavaya sıvıyağ eklenip kızdırılır. Doğranan etler kızgın yağda 5 dakika kadar sotelenir. Ardından ocak kısılır ve hindi eti saldığı suyu çekene kadar kavrulur. Kuru soğan küp şeklinde doğranır. Aynı şekilde domatesin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. Kırmızı biberin çekirdekleri ayıklanarak ufak ufak doğranır. Yeşil biber doğranır. Hindi eti bıraktığı suyu çekince doğranan sebzeler etin üzerine eklenir. Kısık ateşte kavurmaya devam edilir. Sarımsaklar soyularak tencerenin içine rendelenir. Hindi sotenin baharatları ve tuzu da eklenip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Afiyet olsun. Fırında Hindi
Gerekli Malzemeler
YapılışıTüm hindi bol suyla iyice yıkanır. Tütsüleme gerekiyorsa ocakta tütsüleme işlemi yapılır. Hindinin ayak kısmı gerisine geçirilir ve büyükçe bir tencerenin içine alınır. Tencereye sıvıyağ ve dört parçaya bölünmüş kuru soğan eklenir. Havuçların kabukları soyularak parçalanır ve tencereye ilave edilir. Sarımsak ve tuz ile 2 bardak kadar su eklenerek hindi ocağa alınır. Ocakta 15 dakika kadar kaynatılan hindi, suyun içinden alınarak fırın kabına yerleştirilir. Hindi suyundan bir kepçe kadar alınıp hindinin üzerine dökülür. Fırın önceden 200-250 derece arasında ısıtılır ve hindi kızgın fırına verilir. Hindinin altı üstü eşit şekilde kızarıp, yumuşayıncaya kadar fırınlanır. Fırında hindi suyunu çektiğinde yağlı suyundan ara ara eklenebilir. Fırında kızaran hindi ister tüm olarak ister parçalanarak servis tabağına alınır. Haşlanan sebzelerle servis tabağı süslenip, hindi servise sunulabilir. Afiyet olsun. |
Hindi eti ve faydaları hakkında yazmışsınız, ama gerçekten hindi etinin yaşlanmayı geciktirici etkisi var mı? Kızımın doğum gününde misafirlerimize farklı bir yemek sunmak için hindi kavurma yapmayı düşünüyorum. Hindi kavurma yaparken etin yumuşak olması için ekstra bir ipucu var mı? Fırında hindi yaparken, hindinin tam kızarması ve lezzetli olması için hangi önerileri verebilirsiniz? Teşekkürler!
Cevap yazMerhaba Berkel,
Hindi etinin yaşlanmayı geciktirici etkileri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış değil, ancak hindi eti yüksek protein içeriği ve düşük yağ oranı sayesinde sağlıklı bir beslenme için iyi bir seçenek olabilir. Kızınızın doğum gününde misafirlerinize farklı ve lezzetli bir yemek sunmak için hindi kavurma harika bir fikir!
Hindi etinin yumuşak olması için öncelikle marine etmenizi öneririm. Marine sosuna yoğurt, zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber ve çeşitli baharatlar ekleyerek eti en az birkaç saat buzdolabında bekletin. Marine işlemi, etin yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar.
Fırında hindi yaparken ise hindiyi önceden tuz ve baharatlarla ovup, üzerini zeytinyağıyla hafifçe yağlayabilirsiniz. Hindiyi fırına vermeden önce 220°C'de önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar yüksek ısıda pişirip ardından ısıyı 180°C'ye düşürerek pişirmeye devam edin. Hindinin üzerine folyo kapatmak, içinin yumuşak kalmasını sağlayacaktır, ancak folyo kullanıyorsanız son 30 dakika içinde folyoyu çıkararak hindinin üzerinin iyice kızarmasını sağlayabilirsiniz.
Umarım bu ipuçları işinize yarar ve kızınızın doğum günü için harika bir yemek hazırlarsınız. Şimdiden afiyet olsun!
Teşekkürler!