Hindi Yetiştiriciliği

Hindi yetiştiriciliği, kümes hayvanları arasında oldukça önemli bir yeri olan hindinin anavatanı Amerika ülkesidir. Amerika keşfedildikten sonra tüm dünyaya buradan yayılmıştır. Sülüngiller familyasından olan hindi, adını Hint şehirlerde yetiştirilen gine tavuğuna olan benzerliği yüzünden almıştır. Tavukla kıyaslandığında hindi boy olarak yüksek ve uzundur.
Beyazlı siyahlı, beyaz hindiler yanında en fazla parlak siyah tüylü hindiler bulunmaktadır. Yine tavuklar gibi başlarında kırmızı ibik olur.

Hindi eti hem lezzetli hem de kolesterol oranı düşük olduğundan tercih edilen bir besindir. Tavuklara nazaran dayanıklı olmaları, uzun ömürlü olmaları, beslenme açısından yüksek değerlere sahip olmaları, karkas randımanı hindi yetiştiriciliğini cazip kılmaktadır. Özellikle yılbaşı menülerinde, günlük beslenme düzeninde et ve döner yapımında, salam, sucuk gibi besinlerin içinde kullanılması yetiştiricilere avantaj sağlamaktadır. Hindi etinin ucuza mal edilmesi ve 1,5-2 aylık oldukları zaman merada rahatça beslenmeleri yetiştiricilikte önemli birer avantajdır.

Hindi yetiştiriciliğindeki hindi ırkları

  • Bronz ırk hindiler: bu ırktaki erkek hindiler yaklaşık 12 kg, dişi hindiler 9 kg olur. Yılda alınan yumurta verimi yaklaşık 55-60 adet olup, yumurtaların ağırlığı yaklaşık 80-90 gram kadar olur.
  • Siyah ırk hindiler: bu ırk hindilerin yıllık yumurta verimi yaklaşık 65 adet olup, ağırlıkları ise 75 gram kadardır.
  • Beyaz ve sarı ırk hindiler: bu ırktaki hindiler siyah ırk ve bronz ırkla benzer özellikle gösterir.
  • Hibrit ırk hindiler: bu ırktaki hindiler beyaz ırk hindilerin melezlenmesi ile elde edilir. Bu hindiler hindi yetiştiriciliği yapılan ülkelerde oldukça önemlidir. Bunun nedeni hindilerin erişkinlikte erkeklerde yaklaşık 20 kg olması, dişilerin de 13 kg kadar olmasıdır. Yumurtaları ise yaklaşık 55-60 gram kadardır.

Hindi yetiştiriciliği nasıl yapılır?


Hindiler tavuklar gibi fazla yumurtlamaz. Alınan yumurtalar yavru çıkarmak amacıyla kullanılmaktadır. Üreticiler bunları satmaz. Hindiler yumurta yaptığı yeri başkalarının görmesini istemez. Bu nedenle folluk içine girmeyi sevmezler. Bahar geldiğinde yumurta yapmaya başlayan hindiler, yaklaşık 20-25 yumurta yapınca kuluçkaya yatar.

Hindi yetiştiriciliğinde kümes bakımı oldukça önemlidir. Belirli zamanlarda kümeslerin basınçlı suyla yıkanarak dezenfekte edilmesi gerekir. Kümeste bulunan çatlak ve yarık yerler onarılmalıdır. Ayrıca kümes içindeki ekipmanlarda dezenfekte edilmelidir. Kümes altına bütün altlık kullanılmalı, ekipmanları yerleştirerek formaldehit yardımıyla fümigasyon yapılması gerekir. Bunlar civcivler çıkmadan en az 5 gün önceden tamamlanmalıdır.

Yetiştiricilikte 0-6 haftalık dönem ilk periyottur. Bu süreçte kuluçkadan çıkan civcivlerin gagaları kesilir. Bunu 6.-8. Günlere kadar tamamlamak gerekir. Ayrıca civcivlere aşıları da yapılır. Kuluçkahanede olan civcivler büyüyecekleri kümeslere nakil aracıyla alınmalıdır. Nakil yapılırken ortam 21-24 derecede olmalıdır. Her taşımada en fazla 240-350 civciv taşınmalıdır. Kümeslere kuru, temiz işlenmemiş altlıklar konulmalıdır. Bunlar kaliteli ağaç talaşı olabilir. Yaz döneminde altık 8 cm'ye kadar, kış döneminde de 12 cm kalınlıkta altlık hazırlanmalıdır. Islanan, nemli altlıklar değiştirilmeli, ısınmış altlık kullanılmalıdır. Gerekirse günlük değişim yapılmalıdır.

Kümesteki her 100 civcive bir adet suluk, bir palaza 1 cm kenarlı olan suluk yerleştirilmelidir. Suyun bulunduğu alan dezenfekte edilmelidir. Civcivlere ilk olarak %2-5 oranlı şekerli su verilmeli ve enerji kaybı önlenmelidir. Ayrıca 3 gün boyunca civcivlerin hassas yapısından dolayı suya vitamin ve mineral gibi takviyeler konulmalıdır. Günde 2 defa sular tazelenmelidir. Yemlerde her gün taze konulmalıdır. Yemlik kenarlarının palazların kursak seviyesinde olmasına özen gösterilmelidir. 4 hafta süreyle yemle beslenen civcivler, 5. Haftada palet yemle beslenmelidir. 15 günden itibaren yeme palaz başına olmak üzere 0,5 gram grit konulmalıdır.

Civcivler 7. Haftadan kesim zamanına kadar ikinci periyota uygun şekilde bakılmalıdır. Yemlerle büyütülen hindiler, kesimden 1 ay önceden başlayarak, özel bir yemle beslenmeli ve kesime hazırlanmalıdır. Erkek ve dişi hindiler bu dönemde birlikte semirtilir. Erkek hindilerde kesim 22-24 haftada, dişi hindilerde ise 16-18 haftada kesim yapılır.

Hindiler tarla ve bahçelerde bakılırsa zararlı böcekleri ve taze otları yemeyi severler. Özellikle kepek hamuru, mısır, arpa ve buğday en fazla sevdikleri besindir. Sonbaharda dar yerlerde bol yemle beslenirlerse, daha hızlı serpilir ve yağlanırlar. Kış ayları hindi etinin en fazla tüketildiği dönemdir. Hindi daha fazla eti için yetiştirilen bir canlıdır. Normal kuluçka süresi ortalama 28 gün sürer ve 17-18 yumurta ile kuluçkaya yatabilirler. Bakımı tavukla kıyaslandığında daha zordur, yavrular daha geç büyür. Hindi gübresi de tarım için oldukça faydalıdır. Bu hindi yetiştiriciliği için bir avantajdır.
19.01.2024 01:40:49
Hindi Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hindi Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Hindi Yetiştiriciliği"
Hindi almak istiyorum ama ölür diyorlar siz ne dersiniz
Emre . 10.02.2019 08:28:45

Hindi Eti Nasıl Pişirilir

Hindi eti nasıl pişirilir, hindi eti pişirmenin daha zor olduğunu düşünüyorsanız, yanıldığınızı söyleyebiliriz. Hindi tavuktan daha iri olsa da kolay pişmekt...
Devamını Oku

Hindi Izgara Tava

Hindi ızgara tava, Günümüzde ana yemek olarak verilen hindi ızgara, lezzetine diyecek yoktur. Lüks restoranlarda hindi ızgara, sevilerek yenen yemekler arası...
Devamını Oku

Hindi Hastalıkları

Hindi Hastalıkları, Hastalıklar Hindi yetiştiricisinin korkulu rüyasıdır. Civciv, piliç ve hindilerin bakım ve beslenmesinin çok önemli olması ile yetiş...
Devamını Oku

Hindi Eti Kavurma

Hindi eti kavurma, çok lezzetli ve çok sağlıklı bir yemektir. Pilavların yanına çok yakışıyor. Etler yumuşacık lokum gibi oluyor. Hindi eti kavurmayı pi...
Devamını Oku

Fırında Hindi Budu

Fırında Hindi Budu, beyaz etlerin belki en lezzetli olanı hindi etidir. Fakat hindi ati diğer beyaz etlere kıyasla biraz uzun sürede pişer. Belki bunun sebeb...
Devamını Oku

Fırında Hindi Göğsü

Hindi göğüs eti, kırmızı ete göre daha sağlıklı ve daha lezzetli. Türkiye'de hindi eti pek tüketilmemekte. Genellikle yılbaşında tüketilir. Halbuki diye...
Devamını Oku

Hindi Kapama

Hindi kapama çok lezzetli ve sağlıklı bir yemektir. Hindi kapama tek olarak da yenir, pilavların yanında da çok harika oluyor. Özel misafirlerinize ya...
Devamını Oku

Hindi Pirzola

Hindi Pirzola, Hindinin bütün lezzetinin yanında, pirzolası, budu gibi yapılabilecek farklı enfes tarifleri de var. Hindi eti sağlıklı ve lezzetli olduğu içi...
Devamını Oku

Erkek Hindi

Erkek Hindi, Anavatanı Amerika olan ve oradan dünya ya yayılan tavukgiller gurubundan olan hindi boyun ve başı çıplak, yeşil ve kahve rengin de olup küm...
Devamını Oku

Hindi Tandır

Hindi tandır, çok lezzetli ve çok sağlıklı bir yemektir. Pilavın yanına çok yakışıyor. Etler yumuşacık lokum gibi oluyor. Hindi tandırı yapmak için ...
Devamını Oku

Hindi

Hindi, tavuksular takımından olan sülüngiller familyasının alt familyasını oluşturur. Keşfi Amerika'ya ilk gelenler tarafından yapılmış, Avrupa'ya geçişi 17....
Devamını Oku

Hindi Füme

Hindi Füme, diğer adı tütsüleme olan füme yiyeceklerin dumanla lezzetlendirilmesi, pişirilmesi işlemidir. Hemen, hemen tüm et, balık, peynir ve kümes ha...
Devamını Oku

Hindi Kuluçka Süresi

Hindi kuluçka süresi, Hindi civcivleri ya tabi ortamdaki kuluçka ile ya da modern kuluçka makinesi ile çıkar. Hindilerin kuluçka süresi 28 gün sürmekted...
Devamını Oku

Beyaz Hindi

Beyaz hindi, bronz ırk kökenli hindi ırkıdır. Hindilerin tüyleri beyaz renkte, siyah sakallı, bacakları ve parmakları soluk pembe renklidir. Kesim yapıldığın...
Devamını Oku

Hindi Çorbası

Hindi Çorbası; Hindiler eti için yetiştirilen bir kümes hayvanıdır ve yılbaşının vazgeçilmezi olarak bilinirler. Hindiden bir sürü çeşit ve lezzette yemekler...
Devamını Oku

Dişi Hindi

Dişi Hindi, Sülüngiller ailesinden olan hindi, evcil ve yabani olarak yaşayan, eski ve dünya kıtalarında bulunan bir hayvan türüdür. Baş ve boyun kısmı tüysü...
Devamını Oku

Hindi Yumurtası

Hindi yumurtası, protein, A ve B sınıfı vitaminleri, demir, fosfor benzeri mineraller açısından zengindir. Tavuk yumurtasına nispeten boyutu ek olarak b...
Devamını Oku

Hindi Sote

Hindi eti sote, özellikle hindi eti sadece yılbaşı günlerinde tüketilmektedir. Hindi eti en iyi protein kaynağı olan bir besin olmasından dolayı günlük yaşam...
Devamını Oku

Hindi Yavrusu

Hindi yavrusu, yetiştirmek eğlencelidir ve ayrıca ekonomik açıdan da karlıdır. Birtakım kişiler hindileri evcil hayvan olarak beslemekten hoşlansa da çoğunlu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hindi Yetiştiriciliği
Hindi Eti Nasıl Pişirilir
Hindi Izgara Tava
Hindi Hastalıkları
Hindi Eti Kavurma
Son Forum Konuları
3-4 Aylık Hindilerim Felç Oldu
Hindi Yumurtası
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024