Hindi Füme

Hindi Füme, diğer adı tütsüleme olan füme yiyeceklerin dumanla lezzetlendirilmesi, pişirilmesi işlemidir. Hemen, hemen tüm et, balık, peynir ve kümes hayvanları bu işleme tabi tutulabilir. Füme işlemi etteki suyu uzaklaştırmak ve etin hiçbir şekilde ateş görmeden dumandaki bakteri öldüren maddelerin ete geçmesini sağlayarak ette başka zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektir.
Oldukça zahmetli ve uzun bir süreci vardır. Ama aldığınız lezzet bu yorucu süreci unutturuyor. Hindi füme protein bakımın çok zengin olup uzun süre tok tutma özelliğine sahip bir besindir. Diyet listenize rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Hemen tarifimize geçelim.

Hindi Füme Malzemeleri

  • 250 gr hindi göğüs eti bütün halde olması gerekiyor.
  • Delikli süzgece benzer bir tepsi ya da ince delikli bir kevgir
  • Yarım kilo yeterli
  • Tütsüleme dumanı için meşe ya da kayın odununa ait talaş

Hindi Füme Nasıl Yapılır?


Kaya tuzu içindeki asitler bakımından, pişirici bir maddedir. Burada Tuzun pişirme özelliğinden de faydalanacağız. Altı delik olan bir tepsiye (Bu ince delikli bir kevgir de olabilir) tepsinin tamamını kaplayacak şekilde bolca kaya tuzu dökülür. Bütün halde olan hindi göğsü bir şiş yardımı ile delinir. Bu işlemi yapmamızın nedeni tuzun etin içine tamamen işlemesidir. Hindi göğsü tuzla tamamen temas edecek şekilde tepsiye koyulur. Daha sonra hiçbir yeri görünmeyecek şekilde üzeri de tamamen kaya tuzu ile kaplanır.
Eti aynen bu şekilde buz dolabına koyuyoruz ve 24 saat bekletiyoruz. Ertesi gün eti dolaptan çıkarıp tekrar aynı işlemleri yeni kaya tuzu ile yapıyoruz. Yani ilk işlemde kullandığımız tuzları atıp yeni tuzla yapmamız gerekiyor. Bu sefer etin üstte kalan kısmını alta alıp yeniden tuzla kaplıyoruz ve yanı şekilde 24 saat buzdolabında bekletiyoruz. Böylece 2 günlük süreç geçmiş oldu. Bu süreden sonra et zaten kaya tuzuyla bir miktar pişmiş oldu. Hindi göğsünü fazla tuzunu atması için soğuk su dolu bir kabın içine alıp 24 saat daha buz dolabında bekletelim. 24 saatin sonunda eti suyun içinden çıkaralım ve hiçbir şey yapmadan üstü açık bir şekilde buzdolabında 24 saat daha bekletelim.

Bu işlemi yapmamızdaki amaç etin kurumasını sağlamaktır. Böylece işlemlere başladığımızdan bu yana tam 4 gün geçmiş oldu. Şimdi tütsüleme işlemi için her şey hazır. Meşe ya da kayın ağacına ait odunları talaş haline getiriyoruz. Maalesef odunları talaş haline getirmek işin en zor kısmı. Talaş halindeki odunları bir tencerenin dibine koyuyoruz. Hindi göğsünü tekrar kevgire oturtup üzerinide bir kapakla kapatıp talaş koymuş olduğumuz tencerenin üzerine koyup ocağımızın altını kısık bir şekilde açıyoruz. Odunlar ısının etkisi ile bir süre sonra tütmeye başlayacaktır. Hindi göğüs etimiz yaklaşık 1 saat boyunca dumanla tütsülensin. 1 saat sonra etimizin arkasını çevirip 30 dakika kadar da arkasının tütsülenmesini sağlayalım. Böylece tütsüleme işlemi bitti. Ama et daha tam olarak pişmedi. Son aşama olarak fırınımızı 120 dereceye ayarlayıp iyice ısındıktan sonra etimizi fırına atıp yaklaşık 2.5 saat de fırında pişmesini sağlıyoruz. Bu süre sonunda hindi göğüs etini fırından çıkarıp soğutuyoruz. Soğuduktan sonra çok, çok ince dilimler halinde etimiz servise hazır hale geliyor. Çok zahmetli ve uzun işlemli olmasına rağmen muhteşem bir lezzet.

Afiyet olsun.
19.01.2024 01:18:52
Hindi Füme ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hindi Füme Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Hindi Füme"
Füme etlerim çok tuzlu oldu ve fırında dış kısım çok kurudu. Yapılan yalnis tam olarak hangi kısımda teşekkürler
Barış . 26.10.2018 02:07:00

Hindi Yetiştiriciliği

Hindi yetiştiriciliği, kümes hayvanları arasında oldukça önemli bir yeri olan hindinin anavatanı Amerika ülkesidir. Amerika keşfedildikten sonra tüm dünyaya ...
Devamını Oku

Hindi Eti Nasıl Pişirilir

Hindi eti nasıl pişirilir, hindi eti pişirmenin daha zor olduğunu düşünüyorsanız, yanıldığınızı söyleyebiliriz. Hindi tavuktan daha iri olsa da kolay pişmekt...
Devamını Oku

Hindi Izgara Tava

Hindi ızgara tava, Günümüzde ana yemek olarak verilen hindi ızgara, lezzetine diyecek yoktur. Lüks restoranlarda hindi ızgara, sevilerek yenen yemekler arası...
Devamını Oku

Hindi Hastalıkları

Hindi Hastalıkları, Hastalıklar Hindi yetiştiricisinin korkulu rüyasıdır. Civciv, piliç ve hindilerin bakım ve beslenmesinin çok önemli olması ile yetiş...
Devamını Oku

Hindi Eti Kavurma

Hindi eti kavurma, çok lezzetli ve çok sağlıklı bir yemektir. Pilavların yanına çok yakışıyor. Etler yumuşacık lokum gibi oluyor. Hindi eti kavurmayı pi...
Devamını Oku

Fırında Hindi Budu

Fırında Hindi Budu, beyaz etlerin belki en lezzetli olanı hindi etidir. Fakat hindi ati diğer beyaz etlere kıyasla biraz uzun sürede pişer. Belki bunun sebeb...
Devamını Oku

Fırında Hindi Göğsü

Hindi göğüs eti, kırmızı ete göre daha sağlıklı ve daha lezzetli. Türkiye'de hindi eti pek tüketilmemekte. Genellikle yılbaşında tüketilir. Halbuki diye...
Devamını Oku

Hindi Kapama

Hindi kapama çok lezzetli ve sağlıklı bir yemektir. Hindi kapama tek olarak da yenir, pilavların yanında da çok harika oluyor. Özel misafirlerinize ya...
Devamını Oku

Hindi Pirzola

Hindi Pirzola, Hindinin bütün lezzetinin yanında, pirzolası, budu gibi yapılabilecek farklı enfes tarifleri de var. Hindi eti sağlıklı ve lezzetli olduğu içi...
Devamını Oku

Erkek Hindi

Erkek Hindi, Anavatanı Amerika olan ve oradan dünya ya yayılan tavukgiller gurubundan olan hindi boyun ve başı çıplak, yeşil ve kahve rengin de olup küm...
Devamını Oku

Hindi Tandır

Hindi tandır, çok lezzetli ve çok sağlıklı bir yemektir. Pilavın yanına çok yakışıyor. Etler yumuşacık lokum gibi oluyor. Hindi tandırı yapmak için ...
Devamını Oku

Hindi

Hindi, tavuksular takımından olan sülüngiller familyasının alt familyasını oluşturur. Keşfi Amerika'ya ilk gelenler tarafından yapılmış, Avrupa'ya geçişi 17....
Devamını Oku

Hindi Kuluçka Süresi

Hindi kuluçka süresi, Hindi civcivleri ya tabi ortamdaki kuluçka ile ya da modern kuluçka makinesi ile çıkar. Hindilerin kuluçka süresi 28 gün sürmekted...
Devamını Oku

Beyaz Hindi

Beyaz hindi, bronz ırk kökenli hindi ırkıdır. Hindilerin tüyleri beyaz renkte, siyah sakallı, bacakları ve parmakları soluk pembe renklidir. Kesim yapıldığın...
Devamını Oku

Hindi Çorbası

Hindi Çorbası; Hindiler eti için yetiştirilen bir kümes hayvanıdır ve yılbaşının vazgeçilmezi olarak bilinirler. Hindiden bir sürü çeşit ve lezzette yemekler...
Devamını Oku

Dişi Hindi

Dişi Hindi, Sülüngiller ailesinden olan hindi, evcil ve yabani olarak yaşayan, eski ve dünya kıtalarında bulunan bir hayvan türüdür. Baş ve boyun kısmı tüysü...
Devamını Oku

Hindi Yumurtası

Hindi yumurtası, protein, A ve B sınıfı vitaminleri, demir, fosfor benzeri mineraller açısından zengindir. Tavuk yumurtasına nispeten boyutu ek olarak b...
Devamını Oku

Hindi Sote

Hindi eti sote, özellikle hindi eti sadece yılbaşı günlerinde tüketilmektedir. Hindi eti en iyi protein kaynağı olan bir besin olmasından dolayı günlük yaşam...
Devamını Oku

Hindi Yavrusu

Hindi yavrusu, yetiştirmek eğlencelidir ve ayrıca ekonomik açıdan da karlıdır. Birtakım kişiler hindileri evcil hayvan olarak beslemekten hoşlansa da çoğunlu...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hindi Yetiştiriciliği
Hindi Eti Nasıl Pişirilir
Hindi Izgara Tava
Hindi Hastalıkları
Hindi Eti Kavurma
Son Forum Konuları
3-4 Aylık Hindilerim Felç Oldu
Hindi Yumurtası
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024