Hindi Eti

Hindi Eti: tavuksular takımına ait olan sülüngiller familyası içerisinde bir alt familya oluşturan kanatlı hayvana verilen isimdir. Amerika'ya ilk göç edenler tarafından keşfedilmiş ve 17. Yüzyıl'ın başlarında Avrupa'ya getirilmiştir. Günümüzde eti için yetiştirilen bir kümes hayvanı olarak tanınmaktadırlar. Hindinin 2 türü bulunmaktadır. Meleagris gallopavo Doğu ve Güney Amerika kökenli bir tür olup, 1 m'ye kadar büyürken, diğer tür Meleagris ocellataise Meksika Yucatan menşeili olup belirgin bir şekilde daha küçüktür.
Hindi eti, besin değerinin yüksek, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması nedeni ile yeterli ve dengeli beslenme de tercih edilmesi gereken bir seçenektir. Önceleri, yılbaşı sofralarına özgü olduğu düşünülen hindi etini, son yıllarda büyük şehirlerin market raflarında daha fazla görebilmekteyiz. Artık entegre hindi üretiminin ülkemizde yirmi yıllık bir geçmişi olduğundan söz edebilmekteyiz, giderek artan talep olsa da günlük beslenme içinde hindi eti, hak ettiği yeri bulamamış, yeterli ilgiyi kazanamamıştır. Oysa hindi eti, kolesterol değeri düşük, protein değeri yüksek olan, hayvansal bir protein kaynaklarındandır. Bu sebep ile, hayvansal yağları azaltmayı öneren sağlıklı beslenmenin önemli bir yere sahiptir. Hindi eti, besin değerleri ve tat bakımından tavuk etine benzemekle beraber yağ ve kolesterol oranı daha azdır. Hindi eti B vitaminleri içermektedir. B1 ve B2, B3, B12 vitaminleri bakımından zengindir. Özellik ile kalp damar hastalıklarının tedavisinde B3 grubu vitaminlerden olan niasin içermesi sebebi ile hindi eti; Kalp ve damar sağlığı açısından uygun besinler arasında yer almaktadır.
Hindi etinde, B9 vitamini olarak bilinen Folik asit bulunmaktadır. B vitamini ailesine ait olan folik asit, desteği özellik ile anne adayları için önem taşır, bebeklerin beyin gelişimi için önemlidir. Folik asidin başka bir etkisi, homosistein düzeyini azaltmasıdır. İçeriğindeki B12 vitamini, kansızlığı önleyerek, hücre gelişimini sağlamaktadır. Tavuk ve hindi etlerinin sodyum (Na) miktarı ise kırmızı ete oranla düşüktür, bu neden ile düşük sodyumlu diyetler için de uygun bir protein kaynağıdır. Hindi etinde fosfor, potasyum, magnezyum ve hindinin siyah eti önemli miktarda demir ihtiva etmektedir. Hindi etinde bulunan diğer bir mineral ise çinkodur. Çinko, yaraların iyileşmesi, bağışıklık sistemi, vücudun yağ, protein ve karbonhidratları sindirmesi için son derece önemli minerallerdendir. Cinsel sağlığa olumlu etkisi olup, testosteron ve spermlerin artmasına katkı sağlar. 100 gram hindi etinde 1,7 mg çinko bulunmaktadır.

Hindi Eti: Antioksidan özelliği taşımaktadır. Yaşlanmayı geciktirir. Hindi etinde bulunan az miktardaki selenyum, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Selenyum, Tiroit hormon metabolizmasında ve antioksidan olarak görev yapar. Mutluluk veren bir besindir. Hindi eti, triptofan ismi verilen aminoasit yönünden zengin bir besin kaynağıdır. Triptofan beyinde mutluluk hormonu olan serotonin ve uykuya etki eden melatonin hormonların salgılanmasına yardım etmektedir. Triptofan açısından zengin besinler, bu özellikleri ile rahatlamaya ve uykuya dalmaya yardım etmektedirler. Triptofan içeren besinlere örnek olarak, hindi eti, süt ve muz sayılabilir. Kanatlı etlerinin beyaz kısmı, siyah kısmına göre daha az yağ içermektedir. Hindi ve diğer kümes hayvanları çok yürüdükleri için butları, göğüs etlerine oranla genellikle daha koyu renkli olmaktadır. Miyoglobin, kas lifinde bulunan kırmızı renkli bir pigmenttir, kas hücrelerine oksijen taşır, miyoglobin proteini ne kadar çok ise doku da o kadar koyu renkli (Ya da daha kırmızı) olmaktadır. Demir, ete kırmızı rengi veren miyoglobin in yapısında bulunur. Bu neden ile tavuk ve hindi etinin siyah kısmında demir içeriği beyaz kısımlarına göre daha yüksek olmaktadır. Kırmızı ete yakın bir renkte olan hindinin but kısmı, kaslara oksijen taşıyan destekleyicilerin ve protein taşıyıcılarının fazla olduğunun göstergesidir.
21.01.2024 16:40:14
Hindi Eti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Hindi Eti Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Hindi Eti"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Hindi Yetiştiriciliği

Hindi yetiştiriciliği, kümes hayvanları arasında oldukça önemli bir yeri olan hindinin anavatanı Amerika ülkesidir. Amerika keşfedildikten sonra tüm dünyaya ...
Devamını Oku

Hindi Eti Nasıl Pişirilir

Hindi eti nasıl pişirilir, hindi eti pişirmenin daha zor olduğunu düşünüyorsanız, yanıldığınızı söyleyebiliriz. Hindi tavuktan daha iri olsa da kolay pişmekt...
Devamını Oku

Hindi Izgara Tava

Hindi ızgara tava, Günümüzde ana yemek olarak verilen hindi ızgara, lezzetine diyecek yoktur. Lüks restoranlarda hindi ızgara, sevilerek yenen yemekler arası...
Devamını Oku

Hindi Hastalıkları

Hindi Hastalıkları, Hastalıklar Hindi yetiştiricisinin korkulu rüyasıdır. Civciv, piliç ve hindilerin bakım ve beslenmesinin çok önemli olması ile yetiş...
Devamını Oku

Hindi Eti Kavurma

Hindi eti kavurma, çok lezzetli ve çok sağlıklı bir yemektir. Pilavların yanına çok yakışıyor. Etler yumuşacık lokum gibi oluyor. Hindi eti kavurmayı pi...
Devamını Oku

Fırında Hindi Budu

Fırında Hindi Budu, beyaz etlerin belki en lezzetli olanı hindi etidir. Fakat hindi ati diğer beyaz etlere kıyasla biraz uzun sürede pişer. Belki bunun sebeb...
Devamını Oku

Fırında Hindi Göğsü

Hindi göğüs eti, kırmızı ete göre daha sağlıklı ve daha lezzetli. Türkiye'de hindi eti pek tüketilmemekte. Genellikle yılbaşında tüketilir. Halbuki diye...
Devamını Oku

Hindi Kapama

Hindi kapama çok lezzetli ve sağlıklı bir yemektir. Hindi kapama tek olarak da yenir, pilavların yanında da çok harika oluyor. Özel misafirlerinize ya...
Devamını Oku

Hindi Pirzola

Hindi Pirzola, Hindinin bütün lezzetinin yanında, pirzolası, budu gibi yapılabilecek farklı enfes tarifleri de var. Hindi eti sağlıklı ve lezzetli olduğu içi...
Devamını Oku

Erkek Hindi

Erkek Hindi, Anavatanı Amerika olan ve oradan dünya ya yayılan tavukgiller gurubundan olan hindi boyun ve başı çıplak, yeşil ve kahve rengin de olup küm...
Devamını Oku

Hindi Tandır

Hindi tandır, çok lezzetli ve çok sağlıklı bir yemektir. Pilavın yanına çok yakışıyor. Etler yumuşacık lokum gibi oluyor. Hindi tandırı yapmak için ...
Devamını Oku

Hindi

Hindi, tavuksular takımından olan sülüngiller familyasının alt familyasını oluşturur. Keşfi Amerika'ya ilk gelenler tarafından yapılmış, Avrupa'ya geçişi 17....
Devamını Oku

Hindi Füme

Hindi Füme, diğer adı tütsüleme olan füme yiyeceklerin dumanla lezzetlendirilmesi, pişirilmesi işlemidir. Hemen, hemen tüm et, balık, peynir ve kümes ha...
Devamını Oku

Hindi Kuluçka Süresi

Hindi kuluçka süresi, Hindi civcivleri ya tabi ortamdaki kuluçka ile ya da modern kuluçka makinesi ile çıkar. Hindilerin kuluçka süresi 28 gün sürmekted...
Devamını Oku

Beyaz Hindi

Beyaz hindi, bronz ırk kökenli hindi ırkıdır. Hindilerin tüyleri beyaz renkte, siyah sakallı, bacakları ve parmakları soluk pembe renklidir. Kesim yapıldığın...
Devamını Oku

Hindi Çorbası

Hindi Çorbası; Hindiler eti için yetiştirilen bir kümes hayvanıdır ve yılbaşının vazgeçilmezi olarak bilinirler. Hindiden bir sürü çeşit ve lezzette yemekler...
Devamını Oku

Dişi Hindi

Dişi Hindi, Sülüngiller ailesinden olan hindi, evcil ve yabani olarak yaşayan, eski ve dünya kıtalarında bulunan bir hayvan türüdür. Baş ve boyun kısmı tüysü...
Devamını Oku

Hindi Yumurtası

Hindi yumurtası, protein, A ve B sınıfı vitaminleri, demir, fosfor benzeri mineraller açısından zengindir. Tavuk yumurtasına nispeten boyutu ek olarak b...
Devamını Oku

Hindi Sote

Hindi eti sote, özellikle hindi eti sadece yılbaşı günlerinde tüketilmektedir. Hindi eti en iyi protein kaynağı olan bir besin olmasından dolayı günlük yaşam...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Hindi Yetiştiriciliği
Hindi Eti Nasıl Pişirilir
Hindi Izgara Tava
Hindi Hastalıkları
Hindi Eti Kavurma
Son Forum Konuları
3-4 Aylık Hindilerim Felç Oldu
Hindi Yumurtası
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024