{ "title": "Hindi Yumurtası", "image": "https://www.hindi.gen.tr/images/hindi-yumurtasi.jpg", "date": "20.01.2024 07:27:06", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Hindi yumurtası, protein, A ve B sınıfı vitaminleri, demir, fosfor benzeri mineraller açısından zengindir. Tavuk yumurtasına nispeten boyutu ek olarak büyüktür ve bir hindi yumurtası 1,5 tavuk yumurtasına denktir.

Hindi Yumurtasının Yapısı

Şekilleri oval meydana gelen hindi yumurtalarının kilosu 60-75 g içerisindedir. Yumurtanın genişliği 4-5 cm. Kadardır. Renkleri kırmızımsı ve sarıdır. Kabuğu üstünde lekeler yer alır. Kabuk mat görünümlüdür.

Hindi Yumurtasının Kimyevi Bileşimi

Hindi yumurtası tahmini 70 gram - 90 gram ağırlığındadır, hindi yumurtası, beyaz, sarı, bazen çilli, çok parlak olmamış renklere sahiptir ve kısmi olarak da oval şeklindedir. Yumurta, kadın sütünün dışında kişinin gereksinim duyduğu bütün besin ögelerini içeren bir besin türüdür. Yepyeni bir hayatın özü meydana geldiği düşünülecek olursa, besleyici değerinin fazla olması hiç de şaşırtıcı değildir. Yumurta az enerji içeriğine karşın (Kocaman boy yumurta=75 kkal), çoğu esansiyel besin ögesini fazla miktarda bulundurması sebebiyle \"besleyici değeri yüksek\" besin olarak da tanımlanmaktadır. Yeterlidir ve ölçülü beslenmede, bilhassa mental ve fiziksel bakımdan çabuk bir büyüme ve gelişim çağında meydana gelen çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu sebeple çocukların beslenmesinde misal protein kaynağı meydana gelen yumurtaya gerekli olan önem verilmelidir.

Yumurta bütün besinler içinde en kalifiye proteine sahiptir. Zira yumurta proteini insan vücudunda sentezlenemeyen ve şüphesiz besinler ile dışarıdan alınması gereken \"esansiyel amino asitleri\" bakımından yeterlidir ve ölçülü miktarlarda bulunmaktadır. Sindirilebime oranı yüksektir, tamamına yakını beden açısından kullanılmakta ve beden proteinlerine dönüşebilmektedir. Üstelik bu özelliğinden ötürü, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır. Yumurta proteininin bilimsel değeri başka bir deyişle proteinden ele geçirilen fayda %93,7 iken bu ölçüt sütte %84,5, balıkta %76, sığır etinde %74. 3'dür.

Yumurtanın Morfolojik Yapısı

Yumurta sarısı hem bir miktar açısından hem de kimyevi bileşimi açısından yumurta akından çok ayrıdır. Yumurta sarısı %48. 7 su,% 32. 6 yağ,% 16. 6 protein,% bir karbonhidrat ve % bir. Bir oranında mineral içeren. Sarı ya da sarı-kırmızı renktedir. Dışta yumurta sarısını yuvarlak olarak tutan saydam ve ince bir zar vardır.

Morfolojik bakımdan bir yumurta dıştan içe gerçek başlıca.
Hindi Yumurtanın Faydaları Nelerdir?

Yumurta, kadın sütünün dışında kişinin gereği meydana gelen bütün besin ögelerini içerir. Başlayacak olan bir hayatın özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin fazla olması hiç de şaşırtıcı olmaz. Yumurta az enerji içeriğine karşın, çoğu esansiyel besin öğesini fazla miktarda bulundurması sebebiyle \"besleyici değeri yüksek\"besin olarak da tanımlanmaktadır. Yeterlidir ve balanslı beslenmede, bilhassa mental ve fiziksel bakımdan çabuk bir büyüme ve gelişim çağında meydana gelen çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önerilmektedir. Bu sebeple genç beslenmesinde misal protein kaynağı meydana gelen yumurtaya gerekli olan önem verilmelidir. Yumurta bütün besinler içinde en kalifiye proteine sahiptir. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını beden açısından kullanılmakta ve beden proteinlerine dönüşebilmektedir. Üstelik bu özelliğinden ötürü, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplanmasında da kullanılmaktadır. Yumurta proteininin bilimsel değeri başka bir deyişle proteinden gelen yararları yüzdelik olarak %93,7 iken bu ölçüt sütte %84,5, balıkta %76, sığır etinde %74. 3'dür.
" } ] }