{ "title": "Hindi Pişirme", "image": "https://www.hindi.gen.tr/images/hindi-pisirme.jpg", "date": "19.01.2024 05:18:27", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Hindi Pişirme, Yeni yıl yaklaşırken, evde davet verecek olanları ise hindiyi nasıl daha güzel bir şekilde pişirmenin telaşı sarmaya başladı. Hindi pişirmek, zor olduğu varsayılan olaylardan birisidir. Oysa mutfak uzmanlarına göre bu iş hiç de zor değil, yalnızca bazı hususlara dikkat etmek lazım. İlk olarak daha önce mutlu mutfaklara konuk olan Executive Chef Cavit Ünal'ın kelimelerine kulak vermek lazım. Daha sonra da hindi pişirmeyle ilgili genel püf noktalarına bir göz atalım.

Eskiden hindilerin kayış şeklinde pişirildiğini fakat artık birden fazla insanın hindi pişirmeyi öğrendiğini söyleyen Cavit Ünal, ben evde hindi pişirecek hanımlara, ilk önce hindiyi haşlamalarını tavsiye ediyor. Çünkü evdeki hiçbir fırın, hindiyi iyi bir şekilde pişiremez. Haşlanmış hindinin üstüne yoğurt ya da krema bazlı bir sos sürülür ve ardından fırınlanır. Hindinin kötü olan kokusunu almak için de patates ve kereviz sapı konulur. Ayrıca hindiyi fırından çıkarmadan beş dakika önce yarım limon suyu sıkılır ve bu şekilde tepsinin kokusu alınır.

Uzmanların tavsiye ettiği diğer püf noktaları ise hindi pişirilmeden önce zeytinyağı, sirke, limon suyu, tuz, biber ve baharatlar ile marine yapılırsa daha lezzetli olur. Böyle bir karışımda hindinin buzdolabında 2 güne kadar bekletilmesi mümkündür. Hindi eti bıçak ile delinerek içerisine biberiye, defne yaprağı koyulabilir. Fırınlamadan önce tepsiye konulacak havuç, kuru soğan, sarımsak, kök kereviz hindiye lezzet verir. Hindiyi içerisine çeşitli malzemeler konularak pişirmek isteniliyorsa malzemeleri doldurulmasının ardından sağlam olan bir iplikte hindinin gövdesini dikilir ve ayakları da birbirine bağlanır. İç malzemeleri pişirilmeden hemen önce konulması gerekir. Yarım saatten çok bekletilirse içerisinde bakteri oluşmasına sebep olunur.

Hindinin üstü iyi bir şekilde kızarmış ve özel olarak tatlanmış olsun isterseniz, pişme zamanı bitmeden 15 dakika önce 3 ve 4 yemek kaşığı kadar balı ılık su ile inceltilir ve fırça ile hindinin üstüne sürülür. Parlak, nar ve özel lezzetli bir hindiniz olsun. Hindinin daha iyi bir şekilde kızarması için pişirme işleminin son 1 saatinde tereyağı da sürülebilir. Hindinin pişirileceği kabın büyüklüğü de önemlidir. Hindi kaba konduğu zaman etrafında 5 ile 7 ve 8 santim boşluk bırakılmalıdır.

Pişerken kurumaması için fırına ayrı bir tepsi içerisinde su konulur ve bu suyu bütün pişme zamanı boyunca kontrol edilir ve bittikçe su konulur. Hindiyi donmuş olan bir durumda alınmışsa pişirmeden önce tamamen çözülmüş olmasına dikkat edilir. Pişirme işleminin ilk 1 saatinde hindinin üstünü alüminyum folyo ile kaplayıp daha sonra folyoyu alıp hindinin kızarmasını ya da tam tersine pişirme işleminin son 1 saatinde folyo ile kaplayıp iç bölümlerin daha iyi pişmesini sağlanabilir.

Pişen hindiyi 30 dakika kadar oda sıcaklığında bekletilir. Bu bekleme zamanı boyunca hindi bıraktığı suyu geri çekecek ve daha kolay bir şekilde servis yapılır duruma gelecektir. Hindi pişirilen fırının ısısı 160 dereceden düşük olmamalıdır. Boyutundan pişirildiği fırının markasına kadar oldukça fazla faktör hindinin pişme zamanını etkileyebilir. Genel bazı pişirme zamanları söz konusu, bunlara uymakta yarar vardır. Örneğin 2 ve 4 buçuk kilo arasında bulunan hindiler 2 ve 3 saatte, 5 ve 7 buçuk kilo arasındakiler 3 ve 4 saatte, 8 ve 12 buçuk kilo arasındakiler 4 ve 5 saatte pişer. Fakat hindinin pişip pişmediğini kanadını tutarak da kontrol edebilirsiniz. Kemiği kolay bir şeklide ayrılıyorsa pişmiş demektir.
" } ] }