{ "title": "Hindi Hastalıkları", "image": "https://www.hindi.gen.tr/images/Hindi-Hastaliklari-63.jpg", "date": "18.01.2024 22:17:55", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Hindi Hastalıkları, Hastalıklar Hindi yetiştiricisinin korkulu rüyasıdır. Civciv, piliç ve hindilerin bakım ve beslenmesinin çok önemli olması ile yetiştiriciler çok değişik hastalıklara karşı mücadele etmek zorundadırlar. Ama hastalıklar o kadar değişiktir ki Her hastalık için ayrı bir bilgi ister. Tedbirli, bilgili, bilinçli olursak, bu hastalıklar kümesin kapısına bile uğramaz. İhmal davranmak, büyük zararlara davetiye çıkartır. Hindi Hastalıkları ortaya çıktıktan sonra, yapılacak işler hem çok az hem zor olur. Burada önemli olan şey, hastalığı kümese yaklaştırmamaktır. Bu hem emniyetli hem kolay hem de ucuzdur. Hastalıkların ortaya çıkmasında en belirleyici özellikleri ortaya koyup, Hindi hastalıklarını tanımaya çalışacağız.

Hastalıkları Sınıflandırma: Kanatlı hayvanların özellikle hindilerin sağlığı ve dolayısıyla verimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek bozukluk ve hastalıkları iki temel grupta inceleyebiliriz:

A- Mikro organizmalardan kaynaklanan bulaşıcı hastalıklar: Hindiler arasında mikro organizmaların neden olduğu bulaşıcı olan hastalıklardır. Bu tür hastalıklar kendilerine uygun ortamı buldukları zaman hayvanlar arasında rahatça yayılarak salgınlar meydana getirip, çok büyük ekonomik kayıplara neden olurlar. Bu hastalıklar toplam dört grup altında incelenir:

Bakteriyel olan hastalıklar
Kanatlı Tifosu: Bütün kanatlı türünde görülebilir. Bulaşıcıdır ve öldürücüdür. Hayvanlara iki şekilde bulaşır.

Yumurta ile bulaşma: Tifolu hindilerin yumurtası tifo mikrobu taşır. Yumurtadan çıkan civcivler hastalığı öteki civcivlere de bulaştırır.

Yatay bulaşma: Hasta hindilerden diğerlerine direkt bulaşma şeklidir ya da hastalık bulaşmış olan suluk, yemlik, yem, kümes ekipmanları ile diğer hindilere de hastalık bulaşabilir.

Kronik Solunum Sistemi Hastalığı CRD: Si-ar-di: Ülkemizde çok yaygın olan bir hastalıktır. Piliç, tavuk ve hindilerde görülür. Genç hayvanlar daha fazla yakalanır.

Enfeksiyöz Sinovitis: Hastalık genç hindi ve piliçlerde eklemlerin şişmesi ile meydana gelir. Bulaşıcıdır. Mikrop taşıyan yumurtadan geçer.

Kolibasillozis: Mikroplardan oluşur. Ya tek başına hastalık yapar yahut başka bir hastalığa yardım eder. Dışkı ve kirli yumurta kabuğundan içeri sızan mikroplar, içindeki civcivi hasta yapar veya öldürür. Günlük civcivin göbek deliğinden içeri girer, her tür yaradan bulaşır, Öldürücüdür.

Viral hastalıklar
Viral Hastalıklar: Newcastle Hastalığı; bu çok bulaşıcı ve öldürücü olan bir hastalıktır. Diğer adı Yalancı Tavuk Vebasıdır. Türkiye ve dünyada çok yaygın olan bir hastalık türüdür. Bu hastalığın bulaşma yolları, solunum ile sindirim sistemleridir. Hastalık mikrobu bulaşmış su, yem, malzeme ve ekipman ile hayvandan hayvana geçer.

Mantar hastalıkları

Paraziter hastalıkları
Hindileri bulaşıcı hastalıklardan korumak için dezenfeksiyon, aşılama, ilaçlama, sağlık koşullarının yerine getirilmesi ve koruyucu önlemin alınması, uygulanması ve titizlikle devamı gereklidir.

B- Mikro organizmalardan ileri gelmeyen, bulaşıcı olmayan hastalıklar
Bulaşıcı olmayan hastalıklar mikroplardan kaynaklanmadığı için bir hayvandan diğerine geçmez, fakat bazı şartlarda bulaşıcı hastalıklar gibi ekonomik kayıplara neden olurlar.

Bu tür hastalıklar hindilerin yem karışımlarında olması gereken protein, aminoasit ve mineral madde ile vitaminlerin yetersiz olması veya yokluğundan kaynaklanır. Kimyasal madde veya bitkisel zehirlerin yem ile belli orandan çok alınması sonucu olur. Kimi bozukluklar hayvan türleri arasında nesilden nesle geçer ve bazıları da civcivin yumurta içerisinde gelişimi esnasındaki kuluçka hatalarından dolayı anormallik oluşur.
" } ] }