{ "title": "Hindi Civcivi", "image": "https://www.hindi.gen.tr/images/Hindi-Civcivi-52.jpeg", "date": "21.01.2024 12:03:06", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Hindi civcivi, Hindi, bilinen ana vatanı Amerika kıtasından tüm dünyaya yayılmış kümes hayvanıdır. Hindi, tavuktan daha iri, eti daha lezzetli olduğu için üreticilerin tercih ettiği bir kümes hayvanıdır. Gıda sektöründe karkas değeri iyi olduğu için aranan bir hayvandır. Gıda sektöründe, dönerden sucuğa kadar her alanda kullanılmaktadır. Yumurtlaması ise tavuğa göre daha azdır. Genelde hindiyi yumurtası için hiçbir üretici beslemez. 1,5-2 aylıktan sonra merada yayılmaları, yetiştirici için daha az masraflıdır.

Kuluçka dönemi: Hindi baharla birlikte yumurtlamaya başlar. Yumurta sayısı 10-14 arası olunca kuluçkaya yatar. Hindi, folluğunun sadece kendine ait olduğunu bilmeli, tenha bir yerde olmalıdır. Hindinin kuluçkaya yatacağı yerin, temiz ve sadece kuluçkaya yatacak hindiye ait olması gereklidir. Kuluçkaya yatmış olan hindinin suyu ve yemi önünde olmalı ve kesinlikle rahatsız edilmemelidir. Hindinin kuluçka süresi 28 gündür. Bu süre içinde hindinin aradığı şartlar yerine getirilirse kuluçkayı beklendiği gibi sonlandırır. Aksi halde kuluçkadan kaçınır. Kuluçka makineleri yetiştirici için daha elzemdir. Hindinin sayılan kaprisleri de bertaraf edilmiş olur.

Yumurtadan çıkan civcivin bakımı: Hindi civcivinin kalacağı ortam ilk gün 34-36 derece sıcaklık olmalıdır. Daha sonraki günlerde sıcaklık her gün bir iki derece düşürülmelidir. Hindi civcivi dayanıksız bir bünyeye sahip olduğundan aradığı şartların oluşturulması yaşama olasılıklarını artırmaktadır. İlk altı hafta özen gösterilmelidir. Civcivlerin 6. İle 8. Günleri arası gagaları kesilmelidir. Anaç hindinin ürkütülmemesi gereklidir. Ürken hindi telaşla civcivleri ezmektedir. Bu nedenle ürkmeyecekleri bir ortamda bulunmaları daha iyi olacaktır. Civcivlere ilk günler şekerli su verilmelidir. Yemleri, vitamin ve mineral bakımından zengin olmalıdır. Yemlikleri ve sulukları sık sık temizlenmeli günde iki kez suları takviye edilmelidir. Hindi civcivlerine yedinci haftadan sonra palaz denmektedir. Palazlar artık meraya çıkıp yemlerini arar duruma gelmişleridir.
" } ] }