{ "title": "Hindi Çiftliği", "image": "https://www.hindi.gen.tr/images/hindi-ciftligi.jpg", "date": "21.01.2024 01:00:28", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Hindi çiftliği, kurmak için önceden tasarlanmış geniş temiz bir alan ve yetiştirilecek hindi sayısına göre her bir hindi için 1x1 metre kare ye ihtiyaç vardır. Kümes içerisine ihtiyaca göre talaş, saman veya kuru ot, Asma yemlik ve su kapları (Kümes hayvanları) için olandan, hindi kafeslerine ihtiyaç vardır. Yapılacak kümes plan ve projeli olmalı, soğuktan, sıcaktan ve nemden özellikle de rüzgârdan korunaklı olmalıdır. Bu aşamadan sonra ne tür hindi yetiştirileceğine karar verilerek güvenilir firmalardan hindi civcivi temin edilmelidir. Kümese alınan hindi civcivlerin dişi olanlar üç dört ayda 8-9 kiloya kadar, erkek hindi civcivler ise dört beş ayda 17-18 kiloya kadar gelişir ve büyürler. Hindileri kesim aşamasına geldiğinde, kesime göndermeniz veya satmanız gerekecektir. Aksi takdirde fazladan yem yedirmiş olursunuz. Elinizde kaldığı sürece kar oranı düşecektir. Bu sebepten dolayı hindiler kesim aşamasına gelmeden önce satabileceğiniz firmalarla ön sözleşme yapmakta yarar vardır.

Türkiye'de Hindi eti tüketimi

Hindi eti protein ve mineral bakımından zengin düşük yağ oranıyla insan vücudunun dostudur. Hindi etinde bulunan çinko bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuttaki yaraların iyileşmesine etki eder. Hindi etinde ayrıca fosfor, magnezyum ve demir bulunur. Bu sebepten dolayıdır ki hindi eti insan vücuduna oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Diğer kanatlı hayvanlara nazaran daha sağlıklı olmasına rağmen, Türkiye'de tüketimi Avrupa ülkelerine nazaran çok düşüktür. Türkiye'de hindi eti yeme alışkanlığı teşvik edilmemiştir. Türkiye'de büyük çapta hindi üretimi üç beş şehirle sınırlıdır. Ağırlıklı olarak, İstanbul, İzmir, Bolu, Balıkesir, Manisa, Eskişehir, bu şehirlerimizde belli başlı büyük çiftlikler vardır.2000'li yıllardan sonra devlet teşvik ve kredi desteklemeleriyle hindi yetiştiriciliği gelişmeye ve her bölgede hindi çiftliklerinin kurulması hızlanmıştır.

Hindi Çiftliği Devlet Desteği

Hindi çiftliği kurmak isteyen vatandaşlara, şartları yerine getirdikten sonra ziraat bankasına müracaat etmeleri halinde kanatlı hayvan yetiştiriciliği kredisi olarak çok düşük faizli kredi alabilirler. 5000 adet ve üzeri hindi yetiştirenler içinde faizsiz kredi kullanma imkânı sunmaktadır. Ayrıca Tarım ve Kırsal Kalkınmayı destekleme Kurumunun belirlediği iller kırsalında bulunuyorsanız, hibe de alabilirsiniz. İkinci bir müracaat merci ise KOSGEB hindi yetiştiriciliği devlet desteği imkânlarından faydalanabilirsiniz. Bunun için girişimcilik sertifikanız olması lazım.
" } ] }