{ "title": "Hindi Bakımı", "image": "https://www.hindi.gen.tr/images/Hindi-Bakimi-91.jpg", "date": "19.01.2024 08:14:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Hindi bakımı, anavatanı Amerika olan önemli kümes hayvanları arasında bulunan hindi bakımı diğer kümes hayvanlarına göre nispeten daha zordur. Sülüngiller ailesinden olan hindi adını Hint gide tavuğuna benzerliğinden almıştır. Tavuklara göre daha yükse boylu ve uzun olan hindiler, beyaz, beyaz siyah karışık renklerde ya da ağırlıklı olarak parlak siyah tüylüdür. Aynı tavuklar gibi kırmızı ibikleri olur. Hindi yetiştiriciliği genellikle eti için yapılır. Lezzetli olduğu kadar, kolesterol bakımından fakir olduğundan pek çok bölgede tercih edilir. Tavuklara oranla dayanıklı olması, karkas oranının fazlalığı, besin değerlerinin yüksekliği hindi etini cazip hale getirir. Sucuk, salam gibi şarküteri ürünlerinde kullanılması, yılbaşında ağırlıklı şekilde tüketilmesi gibi nedenler hindi yetiştiriciliğini ön plana çıkarmaktadır. Hindi bakımı bu açıdan önemlidir. Hindiler diğer kanatlı hayvanların yemediği besinleri yiyebilir ve bu yüzden hindi eti daha uygun maliyetle elde edilebilir. 1,5-2 aylık olduklarında merada rahatlıkla beslenebilirler.

Hindi bakımı nasıl olur?

Hindilerin yumurtaları sadece yavru elde etmek için kullanılır. Çünkü hindiler fazla yumurtlamaz. Yumurtayı gizli yerlerde yapar ve folluğa da girmezler. Hindilerde yumurtlama ilkbaharda başlar. Genellikle 20-25 adet yumurta yaparak, kuluçkaya yatarlar. Bu süreçte yumurtladığı yeri göstermek istemezler. Hindiler kuluçkaya yatınca bakım çalışmaları özenle yapılmalıdır. Böylelikle sağlıklı hindi yavruları alınabilir.

Hindi bakımı sırasında kümeslerin bakımı oldukça önemlidir. Belirli zamanlarda kümesler yükse basınçlı suyla yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Eğer kümeste çatlaklar ve yarıklar bulunuyorsa, bunların tamiri yapılmalıdır. Kümese yerleştirilen bütün ekipmanların temizliği de yapılmalıdır. Kümesin altına altlık serilerek, ekipmanlar böyle yerleştirilmeli ve kümeste formaldehitle fümigasyon yapılması ihmal edilmemelidir. Bu çalışmaların tamamı civcivler çıkmadan yaklaşık 5 gün öncesinde tamamlanmalıdır.

Hindilerin ilk 0-6 haftalık dönemi ilk periyottur. Bu süreçte civcivlerin yumurtadan çıkmasından sonraki ilk 6-8 gün içinde gagalarının kesilmesi ve aşılarının yapılması gerekir. Burada yapılan işlemlerin ardından civcivler büyüyeceği kümese nakledilmelidir. Bu özel araçlarla yapılmalıdır. Nakilde ortamın ısısı yaklaşık 21-24 derece arasında olmalı ve ortamdaki havalandırmaya dikkat edilmelidir. Civcivlerin büyüyeceği kümeste yem, su hazır edilmeli, ısısı ayarlanmalıdır. Civcivler birlikte yaklaşık 240-320 adet olarak yerleştirilmelidir. Kümeste altlık olarak işlenmemiş kaliteli ağaç talaşı kullanılmalı, bu temiz ve kuru olmalıdır. Altlığın kalınlığı yazları 8 cm, kışları da 12 cm'ye kadar olmalıdır. Altlık ıslanmamalı, ıslanırsa her gün değiştirilmelidir.

Kümeste 100 civcive bir suluk, bir palaza 1 cm suluk kenarı olması gerekir. Kümesteki su hattı her zaman dezenfekte edilmelidir. İlk başta civcivlere %2-5 oranında şekerli su verilmelidir. Bu onların enerji ihtiyacı içindir. Civcivler ilk geldiklerinde 3 gün hassas olur. Bu nedenle içme suyu vitamin ve minerallerle desteklenmelidir. Suluklara her gün 2 defa taze su konulmalıdır. Yemliklerinde de taze yem bulundurmaya özen gösterilmelidir. Yemliklerin kenarları palazların kursaklarına kadar olmalıdır. 4 hafta süreyle civcivlere yem verilmeli, daha sonra palet yeme geçiş yapılmalıdır. 15 güj geçince yeme her bir palaz için 0,5 gr grit karıştırılmalıdır. Bu yemden maksimum fayda sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Hindi bakımı ikinci periyot civcivlerin 7 haftalık olmasından itibaren başlar. Bu kesim dönemine kadar devam eder. Hindiler bu süreçte yemle beslenerek semirtilirler. Kesinden önceki ayda ise özel bir yem kullanılarak kesime tam hazır şekle getirilirler. Kesim zamanı dişi hindilerde 16-18 haftalarda, erkek hindilerde ise 22-24 haftalar arasındadır.

Hindiler açık alanda bakılırsa, genellikle bahçelerdeki zararlılarla yani böceklerle beslenir, taze otları yemeyi severler. Kepek hamuru, arpa, buğday ve mısır en sevdikleri besinlerdir. Sonbaharda kapalı bir yere alır beslenirlerse daha hızlı semirir, yağlanırlar. Hindi eti en fazla kışın tercih edilir. Hindi bakımı oldukça zorludur, yavrularının büyümesi oldukça yavaştır. İbikleri kızarana kadar oldukça narin büyürler. Ülkemizde de hindi yetiştiriciliği oldukça yaygındır.
" } ] }