{ "title": "Fırında Hindi", "image": "https://www.hindi.gen.tr/images/firinda-hindi(1).jpg", "date": "20.01.2024 01:17:28", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Fırında hindi, Yılbaşı akşamlarının ana yemeği ve olmazsa olmazı hindi. Belki kültürel farktan belki de maddi açıdan her evde yılbaşında hindinin piştiğini de söyleyemeyiz. İnanç gereği bunu yanlış bulan bir kesim de vardır. Hindi her ne kadar yılbaşı akşamları ile özdeşleşse de farklı günlerde de yapılıp tüketilen bir yemektir. Hele bir de doğal ortamlarda yetişen hindi olursa mükemmel olur. En sık yapılan çeşidi fırında hindi olduğunu düşünüyorum. Oldukça zahmetli ve zaman isteyen hindi uğraşmaya değer bir yemektir. Özel bir davetiniz var ise ve en iyi şekilde konuklarınızı ağırlamak istiyor iseniz fırında hindi ana yemek olarak en doru tercih olacaktır. Yalnız fırında hindi yapmak için bir önceki akşamdan hindiyi salamura etmeniz gerekecektir. Salamura edilmeyen hindi istenilen lezzete ulaşamayacaktır kuru tatsız bir yemek olur. Hindi salamura etmeyi bilmiyorsanız. Tarifi kelimesi kelimesine takip etmelisiniz. Yazdığım salamura soslama ve pişirme tarifine duyduğunuz taktirde mükemmel bir fırında hindi yapmış olacaksınız.

Hindi nasıl salamura edilir?

Öncelikle 5 litre suya 250 gram tuz ve 100 şeker atıyoruz derin bir tencere veya ağzı kapaklı başka bir kaba hindiyi koyup üstüne hazırlamış olduğumuz suyu hindi kapanana kadar döküyoruz. Dilerseniz suya defne yaprağı ve limon kabuğu koyup hoş bir aroma vermesini sağlayabilirsiniz. Hindiyi salamura suyuna koyup 12 ile 18 saat buz dolabında bekletiyorsunuz. Hindiyi pişirmeden iki üç saat önceden dolaptan çıkartıp oda sıcaklığında bekletiyorsunuz.

Fırında hindi gerekli malzemeler
Fırında Hindi Nasıl Yapılır?

Öncelikle kuru soğanı ve sarımsağı rendenin en küçük yerinde rendeliyoruz. Ardından kekik, pul biber, tuz, salça ve limon suyunu rendelediğiniz soğan ve sarımsağın içine karıştırıyoruz. Dilerseniz bu karışımı tel süzgeçten geçirebilirsiniz sarımsağın soğanın hindinin üstünde kalmasında sakınca görmüyor iseniz süzme işlemine gerek yoktur. Hazırladığımız sosa son olarak da zeytinyağı ve tereyağını koyup iyice karıştırıyoruz. Tere yağını önceden çıkartıp oda sıcaklığında bekletirseniz akıcı bir kıvama gelecektir. Hazırladığımız sosu hindinin içine ve dışına iyice sürüyoruz. Mümkün olduğu kadar dış derisini biraz kaldırarak derinin altına da sürüyoruz. Hindiyi bir gün önce salamura suda bekletmemiş olsaydık bu sosu sürdükten sonra bir gün bekletecek tik. Sosunu sürdüğümüz hindiyi fırın tepsisine yerleştirip etrafına veya orta kısmına dilediğiniz sebze koyabilirsiniz. Hindinin üstünü folyo ile kapatıp ilk 40 dk 250 derce daha sonra 200 dereceye düşürüyoruz. 20 dk da bu şekilde piştikten sonra folyoyu açıp hindinin üstü kızarana kadar 180 derecede pişirip hindiyi fırından çıkartıyoruz.

" } ] }