{ "title": "Erkek Hindi", "image": "https://www.hindi.gen.tr/images/erkek-hindi.jpg", "date": "21.01.2024 17:51:42", "author": "seyfettin çiçek", "article": [ { "article": "
Erkek Hindi, Anavatanı Amerika olan ve oradan dünya ya yayılan tavukgiller gurubundan olan hindi boyun ve başı çıplak, yeşil ve kahve rengin de olup kümes hayvanlarının en büyüğüdür. Erkek hindiyi dişi hindiden ayıran özelliklerinden biri de kilosudur. Erkek hindiler yaklaşık on kilo ağırlığında olmasıdır. Dişi hindilerden yaklaşık dört veya beş kilo daha ağırdır. Erkek hindiler genelde eti için kırsal alanlarda yetiştiriliyor. Fakat yumurtası içinde yetiştirenler vardır. Özellikleri olarak da erkek hindiler üremenin devamını sağlamak için de gereklidir. Erkek hindiler dişi hindilerle aynı anda kuluçkada çıkmasına rağmen beş aylık olana kadar cinsiyetleri dışarıda fark edilmemektedir anacak beş ay sonun da erkek hindilerin yürüyüşü ve kabarmasın da erkek oldukları anlaşılmaktadır. Yemek içinde genelde erkek hindiler tercih edilmektedir. Çünkü pişimi ve lezzeti bakımında erkek hindiler dişilerden farklıdır. Erkek hindilerin yetiştirilmesi çiftliklerde dişi hindilerle beraber olmaktadır. Artık bir sanayi sektörüne dönüşmüş olan bu çiftlik hayvanları bu şekilde soframızı süslemektedir. Hindilerin yetiştirilmesi diğer çiftlik hayvanlarına göre daha zor ve bakım istemektedir. Bunların başında kümesin büyüklüğü ve kapalı olması, aydınlatması, ısınması, ışıklandırması iyi olmalı ayrıca tabanın da en azında on santim yüksek bir şekilde çam talaşı serpilmesi gerekmektedir. Ayrıca kuluçka dönemine de aynı özen isteyen hindi yaklaşık yirmi sekiz gün kuluçkaya en fazla on sekiz yumurtayla yatar. Kuluçkaya yatacak dişi hindilerin on tanesinin içinde bir erkek hindi bulunmalıdır. Yumurtası kırık, kirli, sivri. Pürkütlü olmamalı döllenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Kuluçka yerine hindi kolaylıkla girebilmeli. Yumurtalar ya hindinin ya da kuluçka makinasında çıkartılır.

Civcivler gelmeden önce kümes iyice dezenfekte edilmeli on iki saat önceden ısıtılmalıdır. Çünkü civcivler çok hassas hemen ölebilirler. Kümes sıcaklığı otuz altı derece olmalı her hafta geçtikçe üç derece kısılmalıdır. Yemek yönünde ilk gün şekerli su verilmeli mideleri temizlensin sonra protein almaları için yem verilmeli bu da yaklaşık kırk beş gün olmalıdır. Bu günden sonra da protein azaltılır vitamine başlanmalıdır. Vitamin strese iyi gelmektedir. Altmış günlük olunca hindiler meraya çıkartılmalıdır. En çok ölümler palazda ve stresten ölmektedirler. Onun için her gün bir saat artırarak meralarda bırakılarak beslemeleri kolay olur. Anaç hindi olduklarında metrekareye iki veya üç tane bırakılan hindiler damızlık için ayrılan erkek hindiler ise bir tane bırakılır.
" } ] }