{ "title": "Dişi Hindi", "image": "https://www.hindi.gen.tr/images/disi-hindi.jpg", "date": "20.01.2024 23:01:02", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Dişi Hindi, Sülüngiller ailesinden olan hindi, evcil ve yabani olarak yaşayan, eski ve dünya kıtalarında bulunan bir hayvan türüdür. Baş ve boyun kısmı tüysüzdür. Tüylerinin rengi kahverengi ve parıltılara sahiptir. Erkek hindi kabarmasıyla ünlüdür. En çok Meksika da görülür. Benekli cinsi de vardır. Boyun kısmı mavimsi ya da kırmızıdır. Başında ibiği vardır. Sinirlenince kanla dolar. Türkiye'ye Osmanlı döneminde Amerikalılar tarafından getirilmiş ondan hindinin, sonra dağıtımı başlamış ve tanınmaya başlanmıştır.

Ağaçların yüksek yerlerine yerleşen hindilerin, dişileri yerlere çukurlar kazar ve burada yumurtlarlar. Meyve, küçük otlar, tahıl taneleri ve böcek yakalayarak beslenirler. Dişi hindiler sakin bir yapıya sahiptir. Erkek hindiler ise dişi hindilere yaklaşınca kabarır, kuyruğu yelpaze şeklinde açılır. Dişi hindilerin kuluçka dönemi 28 gün kadardır. Kış aylarında yumurtlamaya başlarlar. Her dişinin altına 15'e yakın yumurta konulabilir. Yumurtaları kirli beyaz renkte, kahverengimsi beneklidir. En fazla 90 gr ağırlığa sahiptir. Yavruların iyi bir bakıma ihtiyaçları vardır. Soğuğa karşı dirençsizdirler. Tüm hindilerin kırmızı renge karşı asabiyeti vardır. Kırmızı gördüklerinde oldukça sinirlenir ve gürültü yaparlar. Hindi eti sağlık açısından da oldukça besleyici bir yapıya sahiptir. Diğer etlere göre daha fazla proteine sahiptir ve yağı az olduğu için kolesterolü yükseltmez.

Dişi hindi eti daha çabuk piştiği için, haşlanmaya daha uygun bir ettir. Hindi alınırken de buna dikkat edilmesi gerekir.
" } ] }